sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Vaate pohdintaa osa 1

Muotia nyt. Tarjous. Uutuus. Ota 2, Maksa 1. ALE!  -Näitä sanoja näkee usein käytettävän vaatteiden mainonnassa ja kauppojen hyllyillä.

Näillä sanoilla saadaan ihmiset ostamaan. Luodaan heille ajatus, että tämä vaate on nyt pakko saada. Että tämä tarjous on nyt aivan ainutlaatuinen, että et enää ikinä tule kohtaamaan vastaavaa tarjousta ja olisi maailman suurin virhe jättää se huomioimatta. Tai jos et seuraa nyt vallitsevaa muotia niin olet auttamattoman vanhanaikainen hylkiö, jonka sietäisi hävetä vaatteitansa.

Tämän mainontahan ei perustu millään tapaa todelliseen tarpeeseen, vaan siihen, että kulutusta halutaan lisätä. Tietenkin ihmiset tarvitsevat vaatteita ja kyllä, vaatteita voi ostaa, mutta silloin on mietittävä, mitä oikeasti tarvitsee.

Itse en seuraa muotia. En myöskään ymmärrä siitä mitään, joten jätän ekologisen muodin käsittelemisen niille ihmisille, jotka siitä jotakin ymmärtävät (jos sellaisia edes on?). Itselleni lähinnä vaan herää mieleen kysymys: voiko muoti olla mitenkään/ikinä ekologista? Itse näen sen vain karmeana tuhlaamisena.

Varmaan moni (toivottavasti) tietää vaatteiden tuotannon aiheuttamista ympäristö ongelmista sekä tuotantoon liittyvistä eettisistä ongelmista, mutta jostakin syystä ne halutaan unohtaa vaateostoksilla, juuri silloin kun löytyy "aivan ihana" paita, joka on varustettu tekstillä "made in Bangladesh" ja hintaakin on vain 5€ kun on tarjouksessa. Onko tämä sitten sitä piittaamattomuutta? Vai eikö ihmiset oikeasti tiedä mitään vaatteiden tuotannosta?

No, tehdään ihan pikainen kertaaminen vaatteiden tuotantoon liittyvistä ongelmista. Kaikkihan lähtee liikkeelle raaka-aineista ja valitettavan usein päämateriaalina vaatteissa on puuvilla. Puuvillan tuotantoon käytetään todella paljon lannoitteita ja torjunta-aineita, jotka ovat viljelijöiden ja lähialueen asukkaiden terveydelle haitallisia (viljelijöitä kuolee puuvillan viljelyssä käytettyihin torjunta-aineisiin). Myös ympäristö kärsii näistä kemikaaleista. Lisäksi puuvilla vaatii kasvaakseen paljon vettä, joten ennestäänkin kuivuudesta kärsivillä alueilla iso osa käytettävissä olevasta vedestä menee puuvillan kasteluun.
Puuvillaa on mahdollista viljellä myös luomuna, mutta sen määrä on vähäistä verrattuna tehotuotetun puuvillan viljelyyn. Luomupuuvillan tuotantomäärät ovat kuitenkin pienemmät, joten se tarvitsee suuremman peltotilan tuottaakseen saman verran kuin tehotuotettu puuvilla.
Puuvillan kehräämiseen, värjäämiseen ja varastointiin käytetään paljon erilaisia kemikaaleja, joille työntekijät altistuvat ja eivät ne ole herkkua ympäristöllekään. Kehitysmaissa monesti jätevedet lasketaan ympäristöön täysin käsittelemättöminä. Kehräämisessä ja vaatteiden ompelemisessa työntekijät altistuvat pölylle ja kärsivät sen aiheuttamista terveysongelmista. Lisäksi monesti työpäivät ovat todella pitkiä ja työskentely olosuhteet huonoja sekä työstä ei saa kunnollista palkkaa. Pääosin työntekijät ovat lapsia ja naisia.
Puuvilla vaatteen kuljetusmatkat kuluttajille ovat pitkiä, sillä ne ovat usein valmistettu kehitysmaissa, jotka sattuvat sijaitsemaan aika kaukana esimerkiksi Suomesta. Kuljetuksestakin aiheutuu siis oma kuormitus ympäristölle.
Nykyään varsinkin länsimaissa kulutus on aivan kestämättömällä tasolla. On aina pakko saada lisää ja uutta, jolloin vanhoja käyttökelpoisia vaatteita heitetään roskiin. Tästäkin syntyy aivan liikaa turhaa jätettä, jota on vaikea kierrättää/uusiokäyttää ja monissa maissa kaatopaikat tulvivat erityisesti naisten vaatteita muotioikkujen seurauksena.

Tämän kaiken kuormituksen jälkeen, minkä puuvilla vaate aiheuttaa ympäristölle ja sen parissa työskenteleville ihmisille, olisi vähintäänkin kohtuullista huolehtia vaatteesta kunnolla ja käyttää se aivan loppuun ennen kuin sen hävittää. Korjaamalla vaatteita saa helposti pidennettyä niiden käyttöikää. Myös uutta ostaessa kannattaa miettiä, tarvitsenko minä tätä todella? Entä voisinko löytää tarvitsemani vaatteen kirpputorilta?

Viimeaikoina on alkanut myös enemmän löytymään kaupoista vaatteita, jotka ovat tehty ekologisemmista materiaaleista. Löytyy luomupuuvillaa, kierrätettyä puuvilla, hamppua, lyocellia jne. Nyt ne ovat siis helpommin saavutettavissa kuin ennen. Niitä löytyy ihan perusmarketeistakin!
Yllätyin iloisesti kun tässä joku aikaa sitten kävin katsomassa Prisman miestenosastolla vaatteita ja löysin sieltä useammankin vaatteen, jossa oli teksti "eco-friendly". Vaatteet, joita kasoin olivat joko osittain luomupuuvillaa tai sitten 100% kierrätettyä puuvillaa. Kauankohan näitä on jo ollut myynnissä? Minulle tämä oli ihan uusi juttu, kun en juurikaan vaateostoksilla käy.

Ai niin ja sitten on nämä tekokuidut, josta irtoaa joka pesussa mikromuovia, joka päätyy ympäristöön. Tästä täytyykin tulevaisuudessa kirjoittaa ihan oma postaus, joten jätetään se aihe nyt käsittelemättä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti